Pedro De Bruyckere (BE)

Postdoctoral researcher @ Leiden University College

(foto via Read My Lips)

Publicaties

Zijn ideeën brengt hij tot leven in de edublogs ‘X, Y of Einstein?’ (in het Nederlands) en ‘The Economy of Meaning’ (in het Engels). Met sociaal pedagoog Bert Smits schreef hij de boeken ‘Is het nu Generatie X, Y of Einstein?’ (2009) en ‘De Jeugd Is Tegenwoordig’ (2011) over de leefwereld van jongeren in relatie tot onderwijs en werk en in ‘Ik was 10 in 2015’ (2015) formuleren zij antwoorden op vragen waar veel ouders, leerkrachten, opvoeders, maar ook jongeren zelf vandaag mee lopen. In 2013 rolde ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ van de persen, een boek waarin hij samen met Casper Hulshof van de Universiteit van Utrecht dieper ingaat op de mythes over onderwijs en leren.

Gelauwerd spreker

Deze begeesterende topspreker streeft hij er steeds naar om moeilijke theorieën zo helder mogelijk uit te leggen, en lardeert dat met veel humor. De Bruyckere vertaalt complexe denkbeelden naar de praktijk aan de hand van talrijke voorbeelden. Meer dan terecht won hij in 2011 de prijs voor de beste lezing over onderwijs op Noordhoff Kunst van het inspireren, het event georganiseerd door de gelijknamige Nederlandse uitgeverij. Als veelgevraagd spreker kan hij moeiteloos een publiek entertainen zonder aan diepgang in te boeten . Door tegelijk een genuanceerd en soms grappig beeld te schetsen zal U ongetwijfeld vaak uw zoon, dochter, leerling, klant of werknemer herkennen.

Populaire cultuur

Zijn de jongeren van vandaag slimmer of sneller? Of zijn ze liever lui dan moe? Pedro De Bruyckere is een specialist in de materie, gebeten om de grootste mythes rond het onderwijs, jongeren en jongerencultuur te duiden en de indianenverhalen, op basis van recent onderzoek, onderuit te halen.
Populaire cultuur en de leefwereld van jongeren zijn dan ook de grote passie van De Bruyckere. Al is de muziekwereld een stevige tweede. Zelf een gitaar spelende songschrijver, met een voorliefde voor Mark Knopfler, Norah Jones, Leo Fender en Brian Wilson, wordt hij nog af en toe gevraagd om als dj feestjes in beweging te krijgen. Ook is de in Sint-Amandsberg wonende Gentenaar sinds 2005 producer bij het label Bluemusic, waarvoor hij liedjes onder handen nam van Aleksandra Kwasniewska & The Belgian Sweets, Stanza, Willemsson, May en anderen.

Leren en doceren

Dat hij iets wilde doen met onderwijs, was de jonge Pedro al vroeg duidelijk. Hij haalde zijn bachelor als leraar Nederlands, Geschiedenis en Aardrijkskunde aan de Gentse Katholieke Hogeschool voor Lerarenopleiding en Bedrijfsmanagement (KLBO). Nog tijdens het behalen van zijn master in Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent, gaf hij ook spoedcursussen Nederlands voor uitwisselingsstudenten aan verschillende hogescholen in de Arteveldestad.

Alsof dat nog niet voldoende was, combineerde de creatieve werkmier dat met een job als content developer, eerst bij het e-learning-bedrijf U& I Learning en vervolgens bij de Universiteit Gent. Sinds 2001 spitst hij zich echter toe op het doceren van Pedagogische Wetenschappen en het project Kunstvakken in de lerarenopleiding secundair onderwijs van de Arteveldehogeschool. Daar is hij verder ook betrokken in een aantal ICTO-projecten (Onderwijstechnologie) en verantwoordelijke voor het elektronisch leren aan het departement.

…en schrijven

Zijn klare kijk en steeds diepere inzichten in het jongerengebeuren werkte hij samen met sociaal pedagoog Bert Smits in 2009 uit in een eerste boek: ‘Is het nu generatie X, Y of Einstein?’. Het boek leidde, behalve tot een razend drukke agenda als spreker, ook tot een gelijknamige blog ‘X, Y of Einstein?’ De Bruyckere onderhoudt de blog, en sinds 2011 ook het Engelstalige broertje ‘The Economy of Meaning’, met voorbeelden uit de actualiteit, opmerkelijke onderzoeken en grappige zijsprongen.

Met ‘De Jeugd Is Tegenwoordig’ scoorden De Bruyckere en Smits zelfs een bestseller. In 2013 werkt De Bruyckere aan de Universiteit Antwerpen zijn doctoraat af over de perceptie van authenticiteit bij leerkrachten door leerlingen. Ook verschijnt zijn nieuwe boek ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’, dat hij schreef samen met Casper Hulshof, die psycholoog is en docent onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Daarin gaan ze de clichés te lijf over leren, technologie in de klas, neurologie en onderwijs. Zo blijkt onder andere dat de titel van het boek eigenlijk niet klopt, maar bijvoorbeeld ook dat baby’s niet slimmer worden van klassieke muziek.

Humor

Pedro De Bruyckere is een inspirerend spreker, die met zijn enthousiasme en humor telkens weer zijn publiek _of dat nu bankiers zijn, leerkrachten of scholieren_ een bijzonder leerrijke avond bezorgt. Hij onderwerpt aloude mythes aan een onderzoek naar hun waarheidsgehalte, geeft duiding bij de de belangrijkste tendensen en reikt concrete tips aan voor iedereen die met jongeren te maken heeft. Herkenbaarheid van uw naaste omgeving verzekerd!

Onwaarschijnlijk hoe hij ernstige onderwerpen op een grappige manier ontleedt.